Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΧΝΙΛΑΤΗ


Όπως ίσως υποψιαστήκατε, έχω να προτείνω έναν τρόπο που πιστεύω πως αντιμετωπίζει ή μάλλον καταστέλλει τις κλοπές κυψελών – μελισσοσμηνών.
Αλλά ας πάρω τα πράγματα με την σειρά...

Ο μελισσοκόμος που έχει στην κατοχή του περισσότερες από 9 κυψέλες είναι υποχρεωμένος να τις έχει δηλώσει στην νομαρχία του και να έχει πάρει αριθμό μελισσοκόμου και μελισσοκομικό βιβλιάριο. Με τον αριθμό αυτό θα πρέπει να πυροσφραγίσει τις κυψέλες του ώστε βλέποντας τον αριθμό να γνωρίζουμε τον κάτοχο.

Οι κλέφτες στοκάρουν το πυροσφράγισμα και ξαναβάφουν την κυψέλη. Από την στιγμή αυτή ισχύει το ρητό "άπιαστος κλέφτης = καθαρός νοικοκύρης".

Που στηρίζεται ο κλέφτης; Στο ότι στοκάροντας και επαναβάφοντας την κυψέλη, δεν μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει, αλλά ακόμα και αν την αναγνωρίσει θα είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξει. Βασίζεται λοιπόν στο στόκο και στο χρώμα. Αν λοιπόν δεν είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιήσει, τότε δεν θα μπορεί να κρυφτεί….

Είμαι βέβαιος πως ακόμα δεν έχετε καταλάβει τι εννοώ. Προσέξτε λοιπόν την παρακάτω φωτογραφία.


Βλέπετε δύο πατώματα τα οποία έχουν πυροσφραγιστεί. Και τα δύο έχουν δεχθεί επεξεργασία με βερνίκι εμποτισμού και βερνίκι θαλάσσης. Το κάτω πάτωμα με άχρωμο βερνίκι, ενώ στο επάνω πάτωμα έχω προσθέσει στο ίδιο βερνίκι κίτρινη χρωστική.

Και τα δύο πατώματα είναι πλέον απόρθητα στο νερό, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται το πυροσφράγισμα , φαίνονται ακόμα και τα νερά του ξύλου. Το κάτω πάτωμα με το άχρωμο βερνίκι είναι περίπου όπως τα πατώματα που έχουν εμβαπτισθεί σε παραφίνη.

Αν λοιπόν τις κλέψει κάποιος κλέφτης, αυτό που θα πρέπει να κάνει, είναι να τις φιμώσει - ξαναβάψει, εκτός … και αν η νομοθεσία απαγορεύει να είναι οι κυψέλες βαμμένες έτσι ώστε να μην φαίνονται τα νερά του ξύλου. Να επιτρέπεται δηλαδή μόνον το παραφινάρισμα και τα βερνίκια εμποτισμού.

Μα τι είναι αυτό που λές βρε Ιχνηλάτη; Γίνονται τέτοια πράγματα;

Ναι, γίνονται σε τρεις απλές κινήσεις….
1. Εμείς (αρκετοί μελισσοκόμοι) το προτείνουμε στην ΟΜΣΕ.
2. Η ΟΜΣΕ ζητά από το υπουργείο να "βγάλει" αυτή την απόφαση.
3. Από την στιγμή που θα κοινοποιηθεί η απόφαση, θα έχει πλέον νόημα να ενεργούνται έλεγχοι από τους μελισσοκομικούς συλλόγους της κάθε περιοχής. Πχ γιατί "μάγκα μου" έχεις τις κυψέλες βαμμένες - φιμωμένες;

Αυτό και μόνον είναι ικανό να αναχαιτίσει αν όχι όλους, τουλάχιστον τους περισσότερους κλέφτες.

Και οι κυψέλες που ήδη έχουμε βαμμένες τι θα γίνουν βρε ιχνηλάτη; εύλογα θα ρωτήσει κάποιος ….

Αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν έτσι, όσο αντέχουν, μέχρι την αντικατάστασή τους από νέες κυψέλες. Κάθε μελισσοκόμος έχει ( όπως ο νόμος ορίζει) δηλώσει τις κυψέλες του. Θα δηλώνει λοιπόν και στον τοπικό σύλλογο το πόσες βαμμένες κυψέλες έχει. Δεν μπορεί το 2009 να έχει δηλώσει 20 βαμμένες κυψέλες και το 2010 να βρεθεί με πχ 40. Τότε κάτι πάει στραβά εδώ.

Από την άλλη, όλοι οι μελισσοκόμοι είμαστε μέλη μελισσοκομικών συλλόγων, αυτών από τους οποίους πήρε την βεβαίωση που μας ζήτησε η νομαρχία.. Ε λοιπόν αν "αραιά και που" κάνουμε ελέγχους στις περιοχές μας, κάποια στιγμή κάποιον θα πιάσουμε, θα τον "σκίσουμε", θα δημοσιευτεί το θέμα στις ειδήσεις και στα περιοδικά, και επιτέλους οι κλέφτες θα καταλάβουν ότι πέρασε πλέον η βασιλεία τους.

Οι λαδομπογιές και κάθε είδους μπογιές που κλείνουν το ξύλο, είναι υπέρ του κλέφτη.

Αν δεν είμαστε άξιοι να εφαρμόσουμε αυτά τα απλά πράγματα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Παρακάτω γράφω τα πλεονεκτήματα του βερνικιού εναντίον της λαδομπογιάς.
1. Στεγνώνει αμέσως – τελειώνουμε αμέσως.
2. Βάφουμε τα πατώματα ευκολότερα, γιατί μετά το βάψιμο μπορούμε αμέσως να τα τοποθετήσουμε το ένα επάνω στο άλλο δίχως να κολλήσουν μεταξύ τους. Ενώ με την λαδομπογιά θα πρέπει για τουλάχιστον 2 ημέρες να τα απλώσουμε σε μεγάλο μέρος για να στεγνώσουν πριν τα ντανιάρουμε. Διαφορετικά θα κολλήσουν όλα μαζί σε έξνα σώμα.
3. Είναι εύκολο να το συντηρήσουμε επαναβάφοντας με ένα χέρι άχρωμο βερνίκι κάθε 5 περίπου χρόνια.
4. Δεν λερώνουμε την αυλή και τα ρούχα με μπογιές.
5. Έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.
6. Είναι καλαίσθητο (υποκειμενικό).

Πλεονεκτήματα του βερνικιού εναντίον της παραφίνης.
1. Δεν κινδυνεύουμε από αναφλέξεις και καψίματα δικά μας ή της οικογένειάς μας.
2. Δεν κινδυνεύουμε από εκρήξεις. Φοβάμαι τα υγραέρια …
3. Δεν λερώνουμε το εσωτερικό της κυψέλης.
4. Μπορούμε αν θέλουμε να το χρωματίσουμε, αποφεύγοντας έτσι την παραπλάνηση των μελισσών με ότι αυτή συνεπάγεται.

5. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φλόγιστρο για απολύμανση του εσωτερικού της κυψέλης, δίχως να πάρει φωτιά η παραφίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου